Blomkål

Blomkålen har sitt ursprung i länderna kring Medelhavet och anses av de flesta forskare vara en vidareutveckling av broccolin. Den första beskrivningen av blomkål är troligen från Syrien på 1100-talet. Men det dröjde ända fram till 1600-talet innan den blev mera allmänt odlad i Europa. Inte bara vita utan också röda och violetta sorter fanns. Det var först mot slutet av 1800-talet som dessa färgrika varianter blev omoderna och nästan försvann. Nu kommer nya, moderna, färgade sorter tillbaka.

Sorter ni kan finna hos oss
Snowball X
Välkänd och lättodlad blomkål för sommar- och höstskörd. Introducerad 1888 som Early Snowball. Den ger välformade, snövita, medeltunga huvuden med liten märg, som skyddas bra av de något upprättväxande bladen. Snowball X är tålig och visar stor anpassningsförmåga till skiftande klimat och jordar och har gett en hygglig skörd när flera nyare sorter misslyckats. Men den är inte lika enhetlig och samtidig i skörd. Snowball är en trygg gammal blomkål som ger bra i alla väder, nästan.
snowballx
Janvel F.1
Ca 86 dagar från utplantering till mogen skörd. Kraftigt bladverk som ger mycket gott skydd av huvudet. Bladen upprätta och blåtonade. Ger rent vita huvud så länge de är väl täckta. Får de stå länge kan man ana sig till en viss rosa ton. Blir mycket kompakt och tung. Frö förädlat av Enza. Förädlad för användning i ekologisk odling.
31396884-origpic-30c840