Grönkål

Grönkålen har odlats mycket länge. I de Egyptiska pyramiderna har gjorts fynd som visar att grönkålen var högt värderad både som föda och till dekoration. Hos oss här i Norden är den troligen en av de äldsta odlade köksväxterna. Grönkålen knyter sig inte till ett huvud och bladen är mer eller mindre krusiga. Vitamin- och mineralinnehållet är mycket högt och det gör grönkålen till viktig höst- och vintermat för både människor och djur. Den delas efter höjden upp i låga, halvhöga och höga sorter, som kan variera mellan 10 till 150 cm. Grönkålen kan odlas på de flesta jordar, men trivs bäst i en näringsrik och fuktighetshållande jord med bra tillgång på fosfor och kalium. Det är brist på dessa mineraler som oftast är orsaken till att bladen gulnar nerifrån och faller av.

Sorter ni kan finna hos oss

Palmkål, Nero Di Toscana

Är en ovanlig bladkål som funnits i handeln sedan början av 1800-talet. Den stadiga plantan har långa, smala, savoylika, mörkt blågröna blad med en vit mittnerv. De används som grönkål, men också hela, lätt kokta eller frästa, nästan som sparris. Nero di Toscana, som tål en del frost men inte hela vår vinter, är en verklig prydnad med sin prunkande bladrosett. Har högst innehåll av A-vitamin av alla grönkålar.

[#Beginning of Shooting Data Section] Nikon D100 Focal Length: 60mm White Balance: Direct sunlight +2 Color Mode: Mode II (Adobe RGB) 2004/08/15 20:25:59.6 Exposure Mode: Aperture Priority AF Mode: AF-S Hue Adjustment: 0¡ RAW (12-bit) Lossless Metering Mode: Center-Weighted Tone Comp.: Less Contrast Sharpening: None Image Size: Large (3008 x 2000) 1.50 sec - f/13 Flash Sync Mode: Not Attached Noise Reduction: OFF Exposure Comp.: 0 EV Image Comment:                   Lens: 28-105mm f/3.5-4.5 D Sensitivity: ISO 200 [#End of Shooting Data Section]

Westland winther

En av de tåligaste grönkålsorterna. De vackra, 50 cm. höga och stadiga plantorna ger en stor skörd av mörkgröna, finkrusiga blad med en smak bland de bästa. Bladen blir alltmer krusiga och mörkare, nästan blågröna, efter några frostnätter. Westland Winter är en västeuropeisk grönkål som ofta kan skördas hela vintern fram till mars.

2b0H0h3