Paprika

I Växthuset odlar vi Gula,Orange och röda paprikor

Paprika och chili är en fleråriga och tillhör samma familj som potatis och tomat. Paprikasläktet Capsicum omfattar ett tjugotal arter, alla hemmahörande i Sydamerika, där de odlats mycket länge. Släktet Capsicum har fått sitt namn från grekiskans ”kapto” som betyder att ”det biter”.
Ursprunget till dessa tjugo arter var en enda växt i bergen i centrala Bolivia. Redan 7000 f. Kr. fanns ättlingar till den över stora delar av Syd- och Mellanamerika. Två tusen år senare odlades både storfruktiga paprikor och chilepeppar i stor omfattning.
Columbus får ofta äran av att ha fört Capsicumsläktet till Europa. Men en del forskare anser inte längre att han förde paprikan och chilen till den Gamla Världen. Den odlades i stora delar av Asien för flera tusen år sedan och har troligen kommit över Stilla Oceanen på ett eller annat sätt. Till Europa kom den tidigt från Mellanöstern. Fynd i ruinerna efter ett nunnekloster i Lund, visar att det fanns chilepeppar i Sverige redan på 1200-talet. Den tjockväggiga och mildare paprikan kom hit något senare och fick sitt namn i Ungern 1569.
Sorter ni kan finna hos oss
Fiesta F.1
Blocksort. Först gröna, som mogna lysande gula frukter.
Frukterna är 4-rummiga, 9-10 cm långa, och ganska tunnväggiga blockformade.
De har frisk smak. Växer kraftigt.
13409331-origpic-6ebaef
Magno F.1
Först gröna, som mogna mörkorange frukter. Frukterna är 4-rummiga, 8-9 cm långa, och ganska tjockväggiga. Vikt frukt 150-250 g. Söt smak.
14609862-origpic-600cd6
Ferrari F.1
Har snabbt blivit en av de mest odlade av röda paprikor i varmväxthus i Europa.
Tidig sort med tjockväggiga, ganska långa 3-4 rummiga frukter (11 cm).
Först grön och fullt mogen orangeröd/röd. Tunga frukter, vikt 200-250 g.
13409345-origpic-71b4a5