Salladslök

Salladslöken kommer från Mongoliet och det inre av Sibirien och är minst lika vanlig i hela Asien som gul lök är hos oss. Den bildar fingertjocka, vita lökar med lång hals utan någon rund, uppsvälld lök vid roten. Bladen, som också ätes, är mörkgröna, rörformade och mellan 15- 75 cm långa, oftast 30-40 cm. Smaken på dessa lättodlade lökar är utsökt och påminner om ett mellanting mellan purjolök och vanlig gullök. I Wales kallas den ”fattigmans sparris” och är så mild på våren att alla kan äta den rå. Senare under sommaren smakar den mer.

Salladslöken vill ha samma förhållanden som purjo och är mycket köldtålig. Några sorter är perenna i hela landet. De delar sig och ger varje år nya lökar. Man förökar flerårig salladslök som gräslök, genom delning av rotklumpen. Men man bör för friskhetens skull, fröföröka den efter några år.
Sorter du kan hitta hos oss
Salladslök, Long White Ishikura
Liknar en liten purjolök med lång stjälk. Bildar inte lökansvällning.
Önskar man riktigt lång vit del, kan man kupa den.
13404379-origpic-23e0b4
White Lisbon
Välkänd, mild och snabb salladslök för friland, växthus och bänk. Den har ganska långa, silvervita stjälkar med klargröna blad och håller sig länge efter skörd. White Lisbon (A. cepa), bildar en liten vit, rund lök om den får stå kvar i landet.
white lisbon