Tomater

I vårt växthus odlar vi bland annat tomater.

Tomaten härstammar från västra Sydamerika, där det fortfarande finns flera vilda släktingar. Krypande, långhåriga rankor med små hårda frukter.
Tomaten spreds norrut, men först i Mexico började den odlas i större omfattning. Här utvecklades också den storfruktiga typ vi är vana vid.
Namnet tomat är av aztekiskt ursprung. Och de tomater som aztekerna odlade i gula, oranga, vita och röda varianter, var mycket lika de vi har idag. Den stora skillnaden var att de inte var självbefruktande, utan behövde hjälp av insekter för pollineringen. Den självbefruktande tomaten vi är vana vid, är en anpassning till den betydligt insektsfattigare europeiska kontinenten.
Omkring 1540 kom tomaten till Europa, där främst italienarna uppskattade och utvecklade detta ”guld- äpple” (pomo doro). I övriga Europa ansågs den giftig och odlades endast som prydnad. Men den har sedan sakta men säkert erövrat en plats som en av de mest populära grönsakerna.
Några av tomatsorterna ni kan finna hos oss
Temptation F.1
Vi klassar den som normalstor, ibland klassas den som cocktail.
Vikten är 70-80 g. Ger mörkröda frukter med liten spets och med matt yta.
Ger tvårummiga frukter. Klasarna har ca 12 frukter.
Söt smak för att vara så stor, också ganska aromatisk. Passar mycket bra för
att växa på grundstam. Sammetsfläckresistent.
24905112-origpic-44d7e3.jpg_0_0_100_100_200_350_100
Pitenza F.1
Klastomat. Denna sort är förädlad för att passa för sydeuropeisk odling i tunnel, dvs för mycket variabla förhållanden och för att tåla att transporteras långa sträckor.
Detta innebär att den är mycket lämplig för kallväxthus och ger fasta frukter med tjock yttervägg av “Long Life”-typ. Får sin slutliga röda färg MYCKET långsamt.
Klasarna är långa med 12-15 frukter. Frukterna väger ca 95 g och är tvårummiga.
Diameter ca 60 mm. Över medel växtkraft.

DCF 1.0

Quadro
Denna sort ger en djupt röd plommonformad frukt för användning i matlagning.
Den är tvårummig och väger ca 100 g. Nacken är grön. Den har mycket tunt skal

13578945-origpic-e25f80

Black Cherry
Mörkt violettbrun. Black Cherry är en körsbärstomat som ger frukter med mycket mild smak, med en vikt på ca 20 g. Synnerligen tunnskalig, vilket höjer ätkvaliteten,
men också gör den lite ömtålig. Bör skördas tidigt då övermogna frukter annars lätt spricker. Klasarna är korta för att vara körsbärstomat.
13579950-origpic-9fe262