Vitkål

Det är osäkert var och när den första vitkålen såg dagens ljus. Att den var vanlig hos romarna, det vet vi. Det var självaste Julius Caesar som förde både den röda och den vita huvudkålen med sig på sina härjningståg i nordvästra Europa. Den spreds snabbt och vid slutet av 1500-talet finns det minst 15 olika sorter namngivna.
I synnerhet för den fattiga befolkningen har vitkål varit en mycket viktig föda. Möjligheten att förädla och förvara den som surkål har räddat många undan bristsjukdomar och svält. Surkålen kom troligen först till östra Europa med Djingis Khan. I Asien har man sedan urminnes tider använt syrning och inläggning som metoder för att spara olika grönsaker. Så påståendet att den Kinesiska muren byggdes med hjälp av surkål är nog inte överdrivet.

Tips på recept från recept.nu

Sorter ni kan finna hos oss:

Cour di Bue

Oxhjärta. Introducerades redan i mitten på 1800-talet i Italien och har behållit sin popularitet sedan dess. Och det är lätt att föstå varför. Den växer snabbt och ger ovanligt enhetliga huvuden för att vara en standardsort. Perfekt koniska med milda, spröda blad och med den typiska söta, mjälla spetskålssmaken. Kallas också Cavalo Cappuccio i Italien.

Courdibue

Premiere

Tidigaste sommarkål från Tyskland med väl samlade huvuden på mellan 1-2 kg. En ny, modern, enhetlig vitkål med kompakta huvuden, liten märg och en fin smak

premiere

Glory of Enkhuizen

En välkänd och mycket odlad holländsk höstsort, som varit med sedan början av 1900-talet. Huvudet är svagt plattrunt, ganska fast och väger 2,5-3,5 kg. Ytterbladen är kraftigt mörkgröna och något vaxiga. Huvudet, som ofta används för surkålstillverkning, går att lagra några månader

Gloryofenkhousen

Golden Acre

Mycket tidig sommarvitkål med fasta, runda huvuden som väger 1,5-2 kg. Golden acre har en kort stock, liten bladrosett och en klar ljusgrön färg. Det färdiga huvudet spricker om det inte skördas i tid. Golden acre, som också kallas Ditmarsker special, är lättodlad och mycket god. I synnerhet det inre av huvudet är speciellt sprött och sött. Sorten kommer ursprungligen från USA, där den varit uppskattad sedan 1800-talet.

GOLDEN ACRE